Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

          Magyar Lengyel Barátság  

                    Emlékmű

                              ( ELSŐ KÖZTÉRI ) .Győr.2006.03.24.

              

                Kép 

   2005. Június 14-én sajtókonferenciára került sor Budapesten, a Magyar Újságírók Szövetsége székházában, melyen a Magyar- Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság elnöke Kollár János bemutatta  a  Társaság kezdeményezése  : lengyel-magyar barátság emlékmű  felállításának  terveit és megfogalmazta  a támogatásra kérő felhívást.

 

Győr és a magyarországi lengyelség, valamint a magyar lengyel kapcsolatok újkori fejezetének kiemelkedő eseménye volt 2006. március 24-e. A Magyar Lengyel Barátság Emlékmű ünnepélyes felavatása. Győrött a Bem téren, a magyar és lengyel köztársasági elnökök, megtisztelő személyes jelenléte, a magyarországi lengyelség nagyszámú képviselete, a magyar lengyel testvérvárosok küldöttsége aktív részvétele, a Magyar Lengyel Pilsudski Történelmi Társaság elnöke által felolvasott GYŐRI NYILATKOZAT, megteremtették az alapjait, egy új modernkori magyar lengyel barátság mozgalom kialakításának. Melyet, mint a magyar parlament, mint a lengyel Sejm és Senatus, az által hogy elfogadta a GYŐRI NYILATKOZAT szövegét, március 23.-át a Magyar Lengyel Barátság Napjává nyilvánította. Azóta minden évben megünnepeljük a Magyar Lengyel Barátság Napot. 2006. Győr, 2007. Przemysl, 2008. Debrecen, 2009. Krosno, 2010. Óbuda.

 

 

Győri-Ny.-Magyar-1.JPG

 

 

Győr.2006.03.24

https://www.youtube.com/watch?v=0Br0Vsk3IhQ

 

Az emlékműt teljesen közadományozásból építetünk , 2006 március 24-én az ünnepélyes avatására -  érkezett Győrbe a Lengyel Köztársaság elnöke, Lech Kaczynski és a Magyar Köztársaság elnöke, Sólyom László.

 

A mappában található képek előnézete Barátság Emlékmű